Käsien ja jalkojen harjoituksia

Kävin tänään toimintaterapiassa. Sain testaukseen painehanskat, joita pidin yhteen putkeen päällä neljä tuntia. Mun aina kylmät kädet eivät olleet kylmät ja käsien säryt tuntuvat vähemmiltä niiden ansiosta. Mä olen aika täpinöissäni näistä hanskoista. Pitäkää tosin mielessä, että tämä arvio on nyt annettu suurella muutaman tunnin testikokemuksella.

Seuraava aika on kuukauden päästä, joten ainakin siihen asti voin näitä testailla. Vasemmassa kädessä testataan myös tuubi-ideal-sidettä, jos sen kevyellä paineella olisi jotain vaikutusta käsivarren tuntohäiriöön ja turvotukseen, jonka toimintaterapeutti havaitsi.

Ennen seuraavaa käyntiä ehtii myös olla enmg-tutkimus, joten ehkä ollaan sitten jo vähän viisaampia siitä, onko käsissä hermovaurioita ja millaisia.

Tässä kuukauden aikana pitää harjoitella myös ranteen pitämistä neutraaliasennossa, kun se tuppaa niin mielellään menemään joko koukistukseen tai ojennukseen. Lisäksi pitää tehdä ranteen vastustusharjoituksia kumpaankin suuntaan. Lupasin yrittää kiinnittää huomiota ranteitteni asentoihin asioita tehdessäni. Samalla lupasin miettiä avustanko tekemisiäni vartalolla myös silloin, kun siihen ei oikeasti olisi tarve. En osannut sanoa asiaa suoralta kädeltä, pitää tehdä huomioita arkielämässä.

Käsien puristusvoima ei ole hyvä, ja sitä testattiin fysioterapeutilla aiemmin tällä viikolla. Kolmen sormen puristusvoima ei ollut viitearvoissa, mutta oli suhteessa parempi kuin koko käden puristusvoima, samoin avainotteen voima.

Fysioterapiakäyntejä minulla on myös ollut kaksi ja niiden aikana arvio saatiin tehtyä. Niistä olen jo saanut arvionkin Omakantaan. Nyt pitää vielä soitella annettuun puhelinnumeroon ja kysellä fysioterapiaryhmistä. Nilkkatukien käyttöä suositeltiin oikeaan nilkkaan ja lisättiin, että myös pilateksen aikana sitä olisi suotavaa käyttää, jotta jalka linjautuu oikein. Vasempaankin sanoi, että kevyttä elastista tukea voisi olla hyvä käyttää. Kartoituksessa todettiin, että kehon oikean puolen kokoonpainuminen ja sen hallinnan heikkous. Se on jossain vanhoissakin papereissani mainittu. Siihen auttaa harjoittelu. Pilateksen jatkamista suositeltiin ja erityistä huomion kiinnittämistä lihasketjujen oikeaan järjestykseen.

Lämminvesialtailla rentouttaminen on suositeltavaa ja pitänee taas yrittää löytää aikaa käydä sellaisella lillumassa. Sain myös ihan kotona tehtäviä rentoutusharjoituksia, joita voi osaa myös hyödyntää töissä pikarentoutukseen. Rentoutuminen olisi mulle nyt todella tärkeää opetella. Jauhan siitä monessa kirjoituksessa, mutta vieläkään se ei ole osa minun rutiinejani.

Sain pari pientä harjoitusta myös oikeisiin asentoihin liittyen. Pitää nousta varpaille seisomaan kantapäät yhdessä. Silloin kuulemma en pysty yliojentamaan nilkkoja ja polvienkin linjaus pysyy hyvänä. Nilkan liikeratoja pitää käydä läpi, jotta kalvot ja lihakset eivät jumita. Tai ainakin toivottavasti jumittaisivat vähemmän. Lisäksi säären aluelle neuvottiin hierontaa kevyesti, jotta alueen verenkierto lisääntyisi. Sormenpäillä en kuulemma saa hieroa (ilmeisesti yliojentumisen vuoksi) vaan esimerkiksi kämmenellä tai rullalla.

Ehkä suurin ongelma onkin se, että vaikka tiedän, että asioita pitää tehdä, on löytää siihen aikaa tai vielä illalla jaksa muistaa tehdä harjoituksia - ovat ne sitten rentoutusta, asentotuntoharjoituksia tai liikerataharjoituksia. Pitäisi varmaan tehdä itselleni joku lista erilaisista harjoituksista ja laittaa lista vaikka jääkaapin oveen. Tulisi ainakin joskus vilkuiltua ja tehtyä erilaisia harjoituksia paremmin.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli