Allergiatestit käynnissä

Keskiviikkona epikutaanitestit vihdoin alkoivat. On tätä odotettukin. Olisi todella hienoa saada joku tulos siitä, mille aineille olen allerginen, jotta tavallisten kosmetiikkatuotteiden kuten shampoon ja saippuan osto ei olisi arpapeliä.

Epikutaanitestin testilaput selässä.
Testilaput selässä.
Minullahan siis epäillään kookosperäisistä aineista olevaa viivästynyttä kosketusallergiaa. HUS:n ihotautilääkärin kanssa käydyn keskustelun jälkeen päädyttiin minulla testaamaan epikutaanitestien perus-, säilyte- ja hoitoainesarjat sekä kosmetiikan lisäsarjat.

Keskiviikkoiltapäivänä selkääni teipattiin satakunta pientä metallikuppia. Teippi muodosti melkein pakkopaidan selkääni. Edes leukaa ei pystynyt kääntämään rintaa vasten, kun teipit kiristivät selkää. Selkää ei saa raapia, vaikka kuinka kutittaa. En saa myöskään hikoilla, pestä testialuetta, käyttää rintaliivejä tai ottaa aurinkoa. Tuo viimeksimainittu ei näin maaliskuussa ole suurikaan ongelma. Teippien ollessa kiinni, myös venyttely oli kielletty, jotta teipit eivät irtoa.

Hiusten pesu tuli testattua pukeutuneena kertakäyttösadeviittaan. Testialuetta ei saa kastella, joten se oli ainoa tapa, millä pystyin varmistamaan, että hiuksia lavuaarissa pestessä ei vettä roisku selkään ja testialueelle. Oli muuten ihan ensimmäinen kerta, kun tuota kokeilin.

Perjantaina sain kutisevat teipit pois. Tuntui melkein ihanalta, kun sairaalassa repivät niitä irti ihosta. Kutina helpotti hetkeksi, kun teippien repiminen ikään kuin raapi selän ihoa. Harjoittelija pahoitteli, kun ovat vähän tiukassa. Hoitaja/lääkäri, joka niitä testejä teki, siinä vitsaili, että saat samalla ihonkuorinnan, kun teippejä irroitetaan. Pahoitteli, että jää kovasti liimaa tuohon iholle, kun sitä ei nyt voi yrittää millään poistaa. Eipä ole minulle mitään uutta, liimajäljet voi ihan laastaristakin juuttua viikoksi kiinni ihoon.

Sain heti myös kommentin "Eiköhän tästä allergia saada", kun teippejä alettiin poistaa. Kuuntelin, kun käski toisen merkkailla kysymysmerkkejä paperiin. Sanoi, että merkataan nyt vielä kysymysmerkillä, sillä teippien repimisen jälkeinen punotus oli niin kovaa, etteivät he olleet aivan varmoja, mikä kaikki aiheutuu siitä, ja mikä allergisesta reaktiosta.

Reaktioita epikutaanitestin aikana.
Reagointi joihinkin aineisiin.
Piirtelivät selkäni täyteen viivoja, jotta lappujen kohdat löytyvät vielä maanantainakin, kun on seuraava käynti. Silloin varmistavat allergiat. Näen jo itsekin, että onhan siellä selässä muutamissa kohdin tummemman ja vaaleamman punaisia, kellertäviä ja ruskeita ympyröitä. Joku reaktio siis on saatu aikaiseksi.

Ei kai sitä kukaan allergiaa tietenkään halua, mutta koska tiedän saavani reaktioita joistain aineista (kasvopesuaine, yövoide), olisi todella helpottavaa saada lista ainesosista, jota vältellä. Kaupassa, kampaajalla, kosmetologilla tms. käynti olisi paljon helpompaa, kun voisi vaan ottaa esiin listan aineista, joita tuotteessa ei saa olla.

Tällä hetkellä käytän saippuana suolasaippuaa (pelkkää suolaa) ja toista löytämääni palasaippuaa, jossa on käytetty valmistusaineina oliiviöljyä, suolaa ja vettä. Se on Oliva-merkkinen saippua, jota olen löytäny mm. Ruohonjuuresta ja Punnitse ja Säästästä. Shampoota en ole löytänyt sellaista, missä ei ole ollenkaan kookospohjaisia aineita, mutta Body Shopin Rainforest-sarjan hunajashampoo tuntuu sopivan minulle melko hyvin, joten pysyn siinä ennen kuin saan testitulokset.

Odotan siis innolla listaa aineista, jotka minulle eivät käy. Se tekisi ehkä perushygieniatuotteiden ostamisesta vähän helpompaa. Tai ainakaan ei tarvitsisi ihan hakuammunnalla ostaa tuotteita ja toivoa, ettei niistä tule ihoreaktiota.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli